Trustpilot

Populære havetrends i 2022

Mange forskellige trends for hus og have har spredt sig i 2020 og 2021, hvor danskerne har været tvunget til at blive hjemme. Her kan vi se en klar tendens mod at de i stedet har lagt fokus på at opgradere de hjemlige rammer.

Herunder giver jeg mit bud på hvilke trends jeg forventer fortsat vil vokse i 2022.

Den funktionelle have

Specielt funktionaliteten af haven er blevet prioriteret de forgangne år. Der har være stort fokus på at haven ikke bare var til pynt, men også skulle kunne bruges aktivt og med et formål.

De funktioner, vi har set være meget efterspurgte, har været dyrkning i haven, ild til enten at give varme og hygge, eller til tilberedning af mad. Her har det været alt fra klassisk lejerbålsmad til store gastronomiske udfoldelser. Også det at skabe rum i haven, har været meget populært de sidste 2 år. Nedenfor kommer jeg med nogle uddybninger, af de mest populære funktioner, samt gode råd til hvordan man selv kan gøre sin have mere funktionel. 

Dyrkning i haven

Vi har set en kraftig stigning i efterspørgslen af HøjbedeVæksttunneler og Biospande som alle er velegnede til dyrkning af grøntsager, krydderurter og lignende. Der er mange gode grunde til dyrke i haven, og stort set alle kan være med. 

Mindre klima aftryk på det mad du spiser

Når du dyrker dine egne grøntsager eller krydderurter, så er du med til at mindske klimaaftrykket. Her er det primært det klimaaftryk der ellers opstår ved at købe sprøjtede råvarer, der er fragtet fra producenten, til supermarkedet og så til dig.

Økonomisk gevinst

Du har sparet en masse penge. Når du dyrker dine egne råvarer, kan du spare penge på dit daglige indkøb. Det giver sig selv at ved selv at dyrke ude i haven, på terrassen eller lignende, så sparer du en masse fordyrende mellemled. 

Mindsk madspild

Ikke bare fordi du ikke skal købe det, men fordi du kan plukke lige den mængde du skal bruge. Du har derfor ikke pludseligt et halv muggent salathoved til at ligge i bunden af køleskabet.

Når vi kigger på Danskernes holdninger til stigende dagligvarepriser, madspild og deres klimaaftryk, så er vi hos Gastro & Garden ikke i tvivl om, at dette er en trend der kun vil vokse. Udover de meget håndgribelige fordele ved dyrkning i haven, så er der også mange af vores kunder der nævner en meget mere jordnær og følelsesmæssig fordel ved at dyrke selv. Det at plante noget og se det gro, giver nemlig en utrolig stor tilfredshed, og kan i følge nogle, nærmest have en meditativ effekt.

Ild i haven

Ild i haven er nok den trend vi har set vokse mest de sidste to år. Når vi snakke med vores kunder er det specielt disse 3 ting der bliver fremhævet som grundende til at, ild i haven er blevet så populært. 

Hygge og varme

Vi kender det nok alle sammen. Den hypnotiserende effekt levende ild kan have. Hvis du så kombinerer det, med et godt glas vin en sommeraften, omgivet af familie og venner, så har du vel nærmest definitionen på den danske hygge. I hvert fald hvis du spørger brugerne af BålfadeBålkurveHavepejse og Terrassevarmere fra Gastro & Garden. 

Her ligger de stor vægt på at det at have en varmekilde, der er så hyggelig og indbydende, som levende ild, har været med til at mange doble de timer familierne har brugt i haven. “At sætte sig sammen om bålet, med et tæppe omkring sig efter børnene er puttet, er noget af det der virkelig giver vores aftener værdi. Det behøver ikke være mange timer, men bare det at glemme dagligdagen for en stund er nok.” 

Aktiviteter til børnene

Levende ild giver mulighed for mange aktiviteter. Specielt børnene har stor glæde af det. Hvad end det er bagning af snobrød, ristning af skumfiduser eller blot det at være med til starte bålet, så er havens nye flammende centrum, altid et stort hit for de mindste i selskabet.

Madlavning 

Det er ikke nogen hemmelighed, at mange af vores produkter, har det at lave mad over ild, som enten hoved- eller bi funktion. Det er  nok også derfor, at vores kunder nævner dette som deres primære grund til, at købe produkter fra vores Mad og Ild kategori. Ikke desto mindre kan vi se, at specielt de mere krævende gastronomiske udfoldelser er kommet i fokus. Det er altså ikke længere bare en pandekage, et snobrød eller en grillet pølse der bliver lavet over ild. 

Tendensen til dette er nok en videreudvikling af den trend, der de sidste mange år har floreret, hvor mad i alle sværhedsgrader, året rundt, er blevet tilberedt på grill. Nu er det blot mere klimavenlige og naturlige metoder man tager i brug. ,

Rum i haven

Inddelingen af haven i mindre afdelinger. Dette er også en tendens vi har set vokse de forgangne år. Det har været en helt naturlig del af at gøre haven mere funktionel, da en stor åben græsplæne, bare ikke er lige så indbydende, som små afkroge af haven. Afkroge, der enten kan danne ramme om en terrasse og en lille bænk, et par frugttræer, et bålsted, køkkenhaven eller andet. 

Vi har specielt set det at opdele haven med Støttemure, stendiger er blevet mere og mere populært.

Terrassen væk fra huset

Terrassen der er placeret væk fra huset, er med til at give et område af haven et helt nyt udtryk. Det betyder for rigtig mange, at man benytter denne del meget mere end man ellers har gjort tidligere. “For os føles det at få en terrasse i den anden ende af haven, som at have fået et ekstra værelse. Vi bruger det stort set hver dag, og det kan vi faktisk ikke sige om ret mange af de m2 vi har til rådighed indendørs”  

Orangeriet

Vi har i Gastro & Garden, leveret utroligt mange Belægningssten Til gulve i orangerier og drivhuse de sidste par år. Vi begynder dog nu at se at mange er trætte af orangeriets murstensfacade og derfor søger råd til at give orangeriet et mere naturligt sydlandsk look. Her er det specielt Rustikke Stenvægge der har været et hit. Orangeriet er jo en tradition der kommer fra middelhavslandende, hvor man plejede at dyrke appelsiner i dem. Det er derfor kun naturligt at de bygges i sten fra de områder  

Den billige løsning  

De to ovenstående løsninger er som regel noget der kræver en investering af en hvis størrelse. Men hvis man ønsker at skabe et hyggeligt eller romantisk rum i haven, skal der faktisk ikke nødvendigvis ret meget til. et hjørne lukket af en hæk, med en lille Bænk og måske et Bålfad er rigeligt til at skabe præcis de rammer der skal til for at give haven lidt ekstra funktionalitet. 

 

Skrevet af: Rune Skov Tolstrup. Direktør og Medejer af Gastro & Garden. 

Føler du dig inspireret?

X
Scroll til toppen

Ønsker du at modtage seneste nyt fra gastrogarden.dk?

Tilmeld dig nyhedsbrevet nedenfor

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.